En datakonsult berättar om sitt jobb för eleverna. Foto: Kristin Renulf / SVT

Yrkesvägledning redan i förskoleklass

Uppdaterad
Publicerad

På Bränningeskolan har man idag haft arbetsmarknadsdag för elever från förskoleklass till sexan.

Konstnär, datakonsult eller kanske fotbollstränare. Ja, yrkesvalen är oändliga och för att bredda elevernas kunskaper om vilka möjligheter som finns fick idag Bränningeskolan i Habo besök av 17 olika yrkesgrupper.

– Det har visat sig att barnen idag inte riktigt vet vad de vill bli när de kommer upp till högstadiet. De vet inte vad det finns för olika jobb när de ska välja gymnasieskola, därför har vi den här arbetsmarknadsdagen, berättar Per Sandberg som är rektor.

Skolverket har, enligt Per Sandberg,  gått ut och rekommenderat att yrkesvägledningen i skolan bör börja tidigare och det har man alltså tagit fasta på i Habo. Nu börjar man redan i förskoleklass att på olika sätt berätta om vad det finns för olika jobb i samhället och vilka ämnen i skolan som man har nytta av inom olika yrken.

– Vi har till exempel en frisör här som berättar hur viktigt det är med kemikunskaper.

Men vet man vad man vill bli i den här åldern då?

– Nej, det gör man inte men man kan få ett drömjobb.

Rut Carlsson i 5:an funderar på att bli skådespelare när hon blir stor men hon tycker ändå att ykesmarknadsdagen är spännande.

– Det är intressant och se för det är många yrken jag inte visste om att de fanns. Jag visste till exempel inte vad brandmän gör mer än att släcka bränder.

Det här är första gången som Bränningeskolan anordnar en arbetsmarknadsdag men det kommer sannolikt inte att bli den sista.

– Vi kommer att fortsätta med det här, säger Per Sandberg. Kanske inte varje år men var tredje så att alla som slutar här som slutar någon gång har fått vara med om arbetsmarknadsdagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.