Advokatmiss gör att Raad Alaa Al-din utvisas till Irak

Uppdaterad
Publicerad

En miss av en advokat gör nu att en ung irakisk man som bott i Sverige i flera år utvisas. Advokaten missade ett mejl som nu ser ut att ha avgjort framtiden för Raad Alaa Al-din i Jönköping.

– Jag mår jättedåligt. Det finns ingen mänsklighet i det här. Det är orättvist. Jag är på väg att förlora allt. Mitt jobb, min tjej och om jag utvisas är jag rädd att förlora mitt liv.

25-årige Raad Alaa Al-din kom till Sverige för snart åtta år sedan. Han läste på Erik Dahlbergsgymnasiet i Jönköping, fick senare fast jobb på Arla och hade planer på att snart gifta sig med sin flickvän. Men sedan i slutet av förra veckan sitter han i Migrationsverkets förvar i Göteborg och väntar på att utvisas till Irak.

Advokatmiss

– Dom kommer att döda mig, säger Raad Alaa Al-din.

Under nyårshelgen

I slutet av december, under nyårshelgen, skickade migrationsöverdomstolens beslutet att Raads Alaa Al-din får avslag på sin asylansökan, ett beslut som gick till hans advokat. Men mejlet blev liggande i advokatbyråns gemensamma kontorsmejl, och upptäcktes först när det var för sent att göra en ny ansökan om att få arbetstillstånd, vilket hade kunnat innebära att han kunnat bo kvar i Sverige.

– Jag beklagar djupt det som hänt. Det är fruktansvärt. Mejlet skickades till företagets gemensamma mejlkorg under nyårshelgen och vi har inte haft full koll.  Det konstiga är att domstolen tidigare har låtit all korrespondens i fallet gå till min privata e-post, säger advokat Johan Kilstedt.

Han säger att om någon hade sett beslutet från migrationsöverdomstolen, hade Raad Alaa Al-din haft tid att söka arbetstillstånd i Sverige.

Domstolen har ansvar

– När det gäller så här allvarliga beslut tycker jag att domstolen bör förvissa sig om att meddelandet når den det ska. Jag tror att Raad Alaa Al-din hade haft goda chanser att få arbetstillstånd eftersom han hade fast jobb. Jag hade alla handlingar klara för att skicka in en ansökan.

Raad Alaa Al-din har nu överklagat beslutet om utvisning. Han är rädd för att återvända till Irak. Han berättar att hans far som arbetat som diplomat i landet kidnappades 2007 och att han inte har setts sedan dess.

– Dom kommer att döda mig om jag återvänder, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Advokatmiss

Mer i ämnet