”Den bredaste kultursatsningen någonsin”

Uppdaterad
Publicerad

Kulturhuset och biblioteket i Jönköping rustas och Huskvarna får ett helt nytt bibliotek.

Kulturhuset i Jönköping rustas upp för sex miljoner kronor, bland annat en ny entré och renoveringar inomhus.

Biblioteket i Jönköping förvandlas till ett Qulturcentrum för tio miljoner kronor. Och totalt 22 miljoner kronor satsas på ett nytt bibliotek i Huskvarna.

Alliansens förslag

Det är huvudpunkterna i den kulturbudget som den styrande borgerliga alliansen i Jönköping presenterade i dag.

2016 kommer kulturen att ha en driftsbudget på 94 miljoner kronor, vilket enligt kommunalrådet Anna Mårtensson (FP) är den största kultursatsningen genom tiderna i Jönköpings kommun.

Trots att kommunalrådet är väldigt entusiastisk, så är en del av personalen inom den kommunala kulturen kritiska.

– Hon visar upp en förskönad bild. Hon presenterar enstaka investeringar i byggnader men talar tyst om att det råder både anställningsstopp och generella besparingskrav, och att Jönköping fortfarande har en kulturbudget som är betydligt lägre än andra jämförbara kommuner, säger Bo Levander, museipedagog.

”Mycket har hänt”

Men kommunalrådet Anna Mårtensson menar att man måste se mer positivt på utveckling.

– Man måste titta på vad som har hänt de senaste tio åren. Vi måste få en mer positiv bild av vad som händer på kulturfronten än vad vi har i dag, säger hon.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.