Arkivbild/genrebild Foto: SVT

Avloppsvatten rinner ut i ån

Uppdaterad
Publicerad

Avloppsvatten har runnit rakt ut i Bruzaån i flera veckor. Nu stängs badplatsen i Ingatorpsjön på grund av bakterier i vattnet.

Nu har badplatsen vid Ingatorpssjön stängts helt för bad eftersom man dessutom mätt förhöjda värden av e-coliebakterier i vattnet,skriver Smålandstidningen. Ån leder till Ingatorpssjön som i tisdags uppmärksammades när det kommit rapporter om att några badgäster blivit magsjuka. Då valde kommunen att avråda till bad.

Det var en fiskare som senare upptäckte att det forsade avloppsvatten och papper rakt ut i Bruzaån genom ett rör. Det är ett så kallat bräddavlopp som leder bort avloppsvatten om det blir stopp i det vanliga systemet istället för att svämma över källare, skriver Smålandstidningen.

Nya prover på onsdag

Badplatsen stängs alltså nu för att avloppsvattnet kan vara en orsak till det förhöjda värdet av E-coliebakterier. Nya prover för att mäta bakteriehalten väntas tas på onsdag i nästa vecka.

Hade inte fritidsfiskaren sett en tidigare artikel om badförbud i Ingatorpssjön och uppmärksammat den otäcka lukten, hade kommunen fortfarande inte upptäckt läckan, skriver Smålandstidningen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.