Barn berättar att det blivit instängt. Foto: Scanpix

HVB-hem stänger in barn

Uppdaterad
Publicerad

Socialstyrelsen vänder sig mot att barn stängs in i ett speciellt rum och det förkommer att personal tar hårt i barn som inte sköter sig. Uppgifterna kom fram vid en inspektion på HVB-hemmet Oasen i Aneby. Nu riktar Socialstyrelsen allvarlig kritik mot hemmet.

Det var vid en inspektion i november i fjol som barn berättade om ett speciellt ”time-out”-rum på hemmet. Dit ska barn mot sin vilja stängas in efter händelser som kräver det. Det kom också fram att verksamheten har skriftliga rutiner för time out.

Ett barn har också berättat om en händelse där personalen tagit hårt i barnets arm och vridit om armen. Nu inleder Socialstyrelsen en fördjupad tillsyn för att granska personalens hantering av barnen. Man vill också granska hur ofta det förekommer att barn stängs in.

Oasen

– Det är aldrig tillåtet att stänga in barn som är placerade vid ett hem för vård eller boende vare sig det sker vid enstaka tillfällen eller återkommande, säger Birgitta Hagström, enhetschef vid Socialstyrelsen.

– Vi stänger inte in barn på det viset, säger Bo Hjort, styrelseledamot i Oasen HVB&Skola.

Hjort säger att han tolkar det som att Socialstyrelsen ändå anser att metoden med time-out kan användas, men att det finns en gråzon för när den kan användas vid till exempel en nödvärnssituation. Nu har Oasen tagit initiativ till ett möte med Socialstyrelsen för att reda ut exakt hur man kan använda metoden.

– Socialstyrelsen har tidigare inte haft några invändningar mot time-out-metoden, menar Hjort.

Kan bli föreläggande eller vite

Oasens familjecenter är ett hem för vård och boende, som kan ta emot 37 föräldrar och barn. Målet är familjer där föräldrar brister i sin föräldraroll på grund av oförmåga eller sociala problem.

I flera av barnets journaler nämns också att barn tagits till time-out. Hemmet säger till Socialstyrelsen att verksamheten strävar efter att undvika att handgripligen ta i barnen. I barnens journaler står det dock att barnet hålls fast av personal.

– De enskilda fallen är en annan granskning. Det får vi återkomma till. Men rent generellt kan jag säga att vi helt förnekar att det förekommer någon misshandel eller något frihetsberövande, säger Bo Hjort.

Socialstyrelsens tillsyn kräver att Oasen familjecenter och Oasen ungdomscenter upphör att stänga in barnen mot deras vilja, och att man säkerställer att personalen hanterar barn med kraftigt utagerande beteende utifrån gällande lagstiftning. Båda verksamheterna måste också förbättra dokumentationen.

Senast 15 april ska åtgärder vara redovisade annars kan det bli tal om ett föreläggande och eventuellt ett vite för hemmet i Aneby.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Oasen

Mer i ämnet