Barn till missbrukare- här får de hjälp

Uppdaterad
Publicerad

Socialtjänsten når bara ett fåtal av de barn som lever i en familj med missbruk, barn som skulle kunna få hjälp.

En av de stödverksamheter som finns för barn till missbrukande föräldrar är Musslan i Jönköping och där finns plats för många fler barn.

– Ja, vi skulle kunna ta emot många fler, det säger Lena Bergqvist, som är socionom och en av dem som jobbar på Musslan.

Inte ensam

På Musslan tar man emot barn som lever i familjer med missbruk. Verksamheten drivs av Jönköpings kommun. Här får barnen sitta i grupper och prata kring olika teman.

Ett tiotal barn i åldrarna 6-18 år kommer till Musslan varje vecka. Lena Bergqvist önskar att man kunde nå många fler.

– Det viktigaste för barnen är att de får se att de inte är ensamma, säger Lena Bergqvist.

Nykter alkholist

Anna Stavréus som är nykter alkoholist sen ett år tillbaka är en av de föräldrar som har barn som fått hjälp på Musslan. Det har varit viktigt för familjen.

– Vi stod varandra nära innan, men nu är det ännu närmare och vi kan prata om allt, säger Anna.

Bättre på att se barnens behov

Var femte barn i Småland lever med föräldrar som har ett riskbeteende eller redan är beroende av alkohol eller droger. För att de barnen ska hittas så ska nu personal inom missbrukarvården utbildas för att bli bättre på att se barnens behov..

– Det viktigaste för mina barn var att de fick lära sig att det inte är de som kan hjälpa mig, säger Anna Stavréus.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.