Bäst i landet på solenergi

Publicerad

Jönköpings län är bäst i landet på att utnyttja solenergi genom att sätta solceller på taket.

Fler företag sätterupp solceller för att spara både pengar och miljö, Friskis och svettis iJönköping är det senaste företaget i Jönköpings län men de är knappast ensammai länet, nyligen satte även badhuset upp solceller.

Av de dryga 260miljoner kronor som Länsstyrelsen betalar ut i statliga bidrag har omkring 41miljoner gått till Jönköpings län. Slår man ut det per invånare blir det 124 kronor,och det är mest i hela Sverige.

Vad gäller de andratvå Smålandslänen så kommer Kalmar på en sjätteplats totalt med 33 kronor perinvånare, och långt ner i botten hittar vi Kronoberg på 17: e plats med 15 kronorper invånare.

För att stimulera attfler väljer förnyelsebar energi kan man sedan 2009 söka statliga bidrag för attgå över till solenergi. Första året, 2009, betalades endast 54 000 kronorut i bidrag. I år, på bara en och en halv månad, har Länsstyrelsen betalat utdrygt 7,5 miljoner kronor .

Nästa utmaning för JohanThor som är verksamhetschef på Friskis och svettis, blir att ta tillvara på denenergi som faktiskt alstras varje dag på ett gym.

– Vi har tänkt på det.Vi har inte nått dit ännu då det har visat sig vara tekniskt avancerat ochdessutom svårt att lagra energin. Men det blir en utmaning, säger han.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.