Foto: TT

Dag Hammarskjölds gåta kan lösas

Uppdaterad
Publicerad

Vad hände egentligen natten mellan den 17 och 18 september 1961, då planet med FN:s svenske generalsekreterare Dag Hammarskjöld kraschade i vad som i dag är Zambia?

En oberoende expertpanel ska undersöka fallet – och försöka få loss bevis från amerikanska NSA.

– Jag är väldigt glad att vi nu gör ett försök att få fram hela sanningen. Det har ju varit många spekulationer genom åren, säger biträdande generalsekreterare Jan Eliasson till TT på expertpanelens första arbetsdag.

Åker tillbaka

Panelen leds av tanzaniern och juristen Mohamed Chande Othman. Han har hjälp av australiern Kerryn Macaulay, expert på flygkrascher, och danske Henrik Larsen, som är ballistisk expert. Trion ska bland annat resa tillbaka till platsen där Hammarskjöld dog och de ska rapportera till generalsekreterare Ban KI-Moon senast den 30 juni.

Kritik mot utredningar

Bakgrunden är en internationell juristkommission, där bland andra svensken och FN:s förre rättschef Hans Corell ingick, som 2013 presenterade en rapport om dödskraschen. Tidigare utredningar har kritiserats för att inte ha undersökt andra möjliga haveriorsaker än pilotfel. Men kommissionen kom fram till att planet kan ha tvingats ner på grund av exempelvis hot eller attackerats från luften.

Spelades in?

Den påtalade också att det inte fanns några inspelningar av radiokontakten med flygledartornet i Ndola och att loggböckerna där var ofullständiga. Men enligt juristkommissionen hade USA övervakningsutrustning där och det är troligt att de spelade in den ödesdigra nattens radiotrafik.

NSA

USA:s underrättelseorgan NSA ska ha medgett att de har tre dokument som rör fallet, men de är hemligstämplade. När FN:s generalförsamling i vintras röstade igenom panelen manade man samtidigt medlemsländerna att lämna över alla arkivuppgifter som rör fallet. Hittills har dock inga kommit in.

– En besvikelse, konstaterar Eliasson.

(TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.