”Det här gänget är känt”

Uppdaterad
Publicerad

På Nässjö kommun känner man väl till det gäng som härjar i Forserum. Trots många insatser under året har man inte kommit till rätta med problemen.

Under kommunens och polisens presskonferens i Forserum under onsdagen framkom en bild av ett gäng med trassliga ungdomar som kostat samhället mycket – både i pengar och i trygghet.

Det är ett gäng bestående av sex-tio personer i 15-20-årsåldern.

Utsatta somalier i Forserum

-Gänget som har gjort det här dådet är känt. Vi har investerat stora pengar i det här gänget för att sådant här inte ska inträffa, men nu har det ändå hänt, säger Anders Karlsson (C) och talar om en misshandel av en somalier som inträffade nyligen.

Anders Karlsson vill dock inte kännas vid att gänget riktar sig speciellt mot somalier.

-Det behöver inte alls handla om något rasistiskt dåd bara för att det är somalier som är inblandade.

Struliga uppväxter

Socialförvaltningen har i nuläget inte varit involverad i det som hänt, men de har ingripit tidigare i några av gängmedlemmarnas liv.

-I några fall har vi tidigare investerat mycket tid och energi. Både hemmaplanslösningar – alltså psykosociala behandlingsinsatser – men också institutionsvård. Det som har varit aktuellt nu är att någon av de här händelserna lett till att vi aktualiserat oro för att barn ska fara illa – både svenska och somaliska, men vi har inte inlett utredningar, säger Jon Rydholm, sektionschef på Socialförvaltningen.

Men däremot tror han att det kan komma att förändras.

-När vi sitter här i dag ser vi att frågan är betydligt större, och då blir det andra ställningstaganden och säkert andra åtgärder framåt också, säger han.

Polisen totalt ovetande

Polisen har tre anmälningar om händelser som kan kopplas till somalier i Forserum.

-Det är allt vi har, säger polisen Håkan Lindkvist.

Han menar att polisen inte känt till att somalier i Forserum känt sig hotade. En misshandel, en skadegörelse och ett ofredande.

-Känner man sig pressad och hotad så måste man polisanmäla det, säger Håkan Lindkvist.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Utsatta somalier i Forserum

Mer i ämnet