Bar kortbyxor – fick sparken

Uppdaterad
Publicerad

På grund av att det var mycket varmt i byggvaruhuset Materialmännens lagerlokal i Eksjö ville Erik Sätervik ha på sig sina piratbyxor istället för långbyxor. Det kostade honom jobbet.

Enligt företagets klädpolicy var det bara kvinnor som fick bära kortare byxor. Det tyckte Erik som är 20 år gammal var diskriminerande och i protest valde han att trotsa Materialmännens policy och gick till jobbet i sina piratbyxor.

På grund av att han gick emot policyn trots skriftliga varningar blev han av med jobbet men nu efteråt har man alltså på Materialmännen skickat ut en ny policy. Nu är det lika oavsett kön inne i lagret men enligt uppgifter till Smålandsnytt är det fortfarande olika regler för kvinnor och män inne i butiken.

Anmält till DO

För att få veta om Erik har haft rätt i frågan har han nu skickat in en anmälan till Diskrimineringsombudsmannen (DO).

– Jag vill inte ha jobbet tillbaka utan bara få upprättelse och göra folk uppmärksamma på att sådant här förekommer, säger Erik Sätervik till Smålandsnytt.

Tidigast i augusti kommer DO kunna gått igenom ärendet och då kan det leda till en förlikning eller till och med rättegång om de anser att Erik har blivit diskriminerad.

Webbfrågan:

Erik Sörensen

erik.sorensen@svt.se

Jonatan Nilsson

jonatan.nilsson@svt.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.