Fler utbildningsplatser till Småland

Uppdaterad
Publicerad

Nu kan lärosätena i Småland utbilda fler lärare, förskollärare och specialistsjuksköterskor. Totalt 737 nya utbildningsplatser blir det fram till 2018.

Det står klart när regeringen fördelat mer än 10 000 nya utbildningsplatser bland landets lärosäten för att täcka behovet i vissa bristyrken som till exempel förskollärare, specialistsjuksköterskor och barnmorskor.

Den största delen av de nya platserna går till landets lärar- och förskollärarutbildningar men satsningar görs även på vissa hälso- och sjukvårdsutbildningar.

Högskolan i Jönköping får totalt 267 nya platser. 160 för grundlärare, 70 platser till förskollärarutbildningen, 31 platser till vidareutbildning av förskollärare samt 15 nya utbildningsplatser för specialistsjuksköterskor.

Linnéuniversitetet får 461 nya platser. Även där ligger tyngdpunkten på lågstadie- och förskollärarplatser . Men även i Kalmar och Växjö ska fler specialistsjuksköterskor utbildas. Även ämneslärare, barnmorskor, specialpedagoger och vidareutbildningar för förskollärare kommer att få fler platser.

Utbyggnaden sker successivt från 2015 – 2018.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.