Det är fortfarande oklart vad som är orsaken till att färjan Braheborg varit ute för tre olika incidenter sedan november förra året. Ett antagande är att hamnen på Visingsö är för liten. Foto: SVT

För liten hamn för Braheborg?

Uppdaterad
Publicerad

Nu höjs rösterna på nytt om att hamnen är för liten. Enligt den tidigare befälhavaren på Färjerederiet har Braheborg svårt att komma in och ut vid dåligt väder.

Sedan november förra året har Braheborg två gånger gått för hårt mot ett pirhuvud och en gång mot kajen. Under torsdagen blev skadan så svår att bogvisiret fick fällas manuellt och under dagen har fartyget undersökts manuellt.

De exakta orsakerna till de händelserna är fortfarande oklara men sedan tidigare finns frågan om hamnen eller hamninloppet till Visingsö är för litet.

Jönköpingsnytt har talat med anställda på Färjerederiet som alla menar att hamnen måste utvidgas på något sätt.

Per-Erik Ohlin, tidigare befälhavare på Visingsöleden tror inte att Braheborg med sitt stora vindfång kan användas vid hårt väder utan att färjorna Ebba och Christina Brahe får ta över då.

– Hamninloppet är för litet för den här färjan, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.