Foto: Linda Olsson/SVT

Miljonregn över tidningsägare

Uppdaterad
Publicerad

Samtidigt som dagspressen gjort sig av med uppemot 1000 journalister under de senaste tio åren tjänar medieägarna stora pengar. Det visar en granskning som tidningen Resumé gjort.  

Herencokoncernens ägare Christina Hamrin, som bland annat äger tidningar som Jönköpings Posten, Smålands Tidningen och Värnamo Nyheter, toppar listan. Den sammanlagda taxerade inkomsten (tjänst och kapital) ligger på drygt 431 miljoner kronor.

Sticker i ögonen

Under de senaste tio åren har hon i genomsnitt tjänat 3 593 000 kronor i månaden. Det är lika mycket som en reporter på Jönköpings Posten tjänar under tio till tolv år och det är 23 gånger mer än vad Sveriges statsminister har i lön.

– Det är klart att det sticker i ögonen när man ser de stora summorna, säger Michael Joelsson som är facklig företrädare på Jönköpings Posten. Samtidigt menar han att man måste väga in att det här inte bara är inkomster från tidningarna utan också vinster från andra företag inom Herenco-koncernen.

– Därför är det svårt att uttala sig, men visst är det tråkigt eftersom vi är bland de journalister i landet som har lägst lön, säger han.

Hamrin vägrar att kommentera

En granskningen som tidningen gjort av de största privata ägarna inom svensk dagspress visar att åtta av dem mellan 2004 och 2013 hade privata inkomster på över 100 miljoner kronor.

Christina Hamrin vill själv inte kommentera sina inkomster till tidningen.

Mellan 2004 och 2014 minskade antalet lokalredaktioner i Sverige med 36 procent och 25 procent av de redaktionella tjänsterna försvann, enligt en studie av journalistprofessorn Gunnar Nygren, som tidningen Resumé tagit del av.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.