Nära fyra av tio svenskar har ett privat pensionssparande. Men vid årsskiftet ändrades reglerna för denna sparform dramatiskt.

Hög tid att sänka sparandet

Publicerad

Du har väl inte glömt att sänka ditt privata pensionssparande?

Sedan årsskiftet kan du som har tjänstepension göra avdrag för max 1 800 kronor om året för privat pensionssparande. Men det finns andra möjligheter, tipsar sparekonomen Günther Mårder.

Fram till årsskiftet kunde den som har tjänstepension spara 12 000 kronor om året avdragsgillt – en möjlighet som fyra av tio svenskar i arbetsför ålder använde sig av.

Den 1 januari sänktes beloppet till 1 800 kronor, vilket motsvarar 150 kronor i månaden jämfört med 1 000 kronor förut. Har du glömt att sänka beloppet har du således redan betalat in 200 kronor för mycket och dubbelbeskattas på den delen.

Kan slopas helt

Inför nästa år har regeringen föreslagit att möjligheten slopas helt. Enligt Monica Petersson, pensionsexpert på Pensionsmyndigheten har avdraget främst gynnat höginkomsttagare, vilket tillstyrker slopandet.

Före sänkningen försökte bankerna locka med andra sparformer som investeringssparkonton (ISK) och kapitalförsäkringar. Enligt Günther Mårder, sparekonom på Nordnet, ökade intresset för ISK kraftigt redan i slutet på förra året.

– Vi kan konstatera att de flesta aktiva sparare har valt att omedelbart dra tillbaka sitt privata pensionssparande och i de flesta fall till och med lägga ner det.

För- och nackdelar

Enligt Mårder har den högre flexibiliteten hos ISK både för- och nackdelar.

– Många sparare uppskattar inlåsningseffekten som gör att man aldrig kan nalla på kapitalet. Nu finns en risk att spararen, när man ser att det har gått väldligt starkt, väljer att boka en resa till Thailand i stället.

För egenföretagare och de som saknar tjänstepension finns det speciella regler som gör det möjligt att fortsätta göra avdrag för pensionssparande. Dessutom finns möjligheten att löneväxla, det vill säga att avstå en del av lönen som i stället betalas in oskattad till tjänstepensionen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.