Hon visar sitt stöd

Uppdaterad
Publicerad

”Jag ville skapa en gemenskap” säger Nathalie Johansson som bor i Forserum och har startat en Facebookgrupp till stöd för somalierna.

Tisdagens inslag om hur somalier i Forserum känt sig hotade och trakasserade, och nu överväger att flytta därifrån, fick Nathalie Johansson från Forserum att reagera. Hon startade Facebookgruppen ”Ja till somalier i Forserum” där hon bland annat beskriver hur attityden i Forserum måste få ett stopp.

– Jag skapade gruppen för att hjälpa till och skapa en gemenskap, så att de inte ska känna sig rädda och veta att vi finns här för dem, säger Nathalie Johansson.

Utsatta somalier i Forserum

”Jag förstår att de är rädda”

Problemet med trakasserier mot somalier i Forserum har enligt Nathalie Johansson pågått länge.

– För ett tag sedan så var det en period då de kastade in spargrisar in i deras lokaler, jag förstår att de är rädda och hoppas att fler poliser kommer att åka runt här på kvällarna, säger hon. 

Hon har både fått positiva och negativa redaktioner på sin Facebooksida.

– Folk har skrivit och tackat för stödet, men igår fick jag ett sms där en person ifrågasatte varför somalierna ska vara här utan jobb och pengar.

”Gör ert jobb polisen!”

Nyheten har spridits snabbt på sociala medier. På Facebook och på Twitter engagerar sig folk i frågan – både positivt och negativt. Här är några av kommentarerna:

”Så jävla pinsamt att ett helt samhälle står och ser på medan trakasserier blir till vardag för vissa invånare.”

”Gör ert jobb polisen! Medborgarna ska skyddas, se till att ungdomsgänget lagförs.”

”Idag är det tråkigt att säga att man bor i Forserum. Det är bara för sorgligt att man inte kan bete sig som folk och vara en bra medmänniska.”

Nyhetsinslaget har även väckt invandringsfientliga reaktioner på nätet. Exempelvis riktas kritik mot hur problematiken endast tas upp ur somaliernas perspektiv. 

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Utsatta somalier i Forserum

Mer i ämnet