Rekordmånga har drabbats av årets influensa. Foto: Jonas Ekströmer / TT

Influensan drabbar 5000 småföretagare

Publicerad

Uteblivna intäkter och missnöjda kunder. Det har blivit effekten för länets företagare när rekordmånga insjuknat i influensan i år.

Enligt en undersökning som programvaruföretaget Visma gjort bland drygt 1000 småföretagare, är det två av fem som säger att deras verksamhet påverkats av influensans framfart i år. Av länets 13 100 företag är det således 5000 som påverkats.

– Om de anställda blir sjuka kan företaget inte leverera, vilket innebär uteblivna intäkter och missnöjda kunder, säger Rolf Dahlberg, vd för Visma Spcs i ett pressmeddelande. Dessutom får man betala sjuklön plus lön för eventuella ersättare. I ett större företag kan personalen ofta täcka upp för varandra, men i ett litet finns inte den möjligheten.

Peter Iveroth är smittskyddsläkare på länssjukhuset Ryhov och även han har märkt att årets influensa har drabbat ovanligt många.

– Det har varit trångt på våra avdelningar, säger han, och vi ser ändå bara toppen på isberget. De som kommer hit är svårt sjuka men det ger en indikation på hur det ser ut i samhället.

Är influensatoppen nådd än?

– Ja toppen är nog nådd, men vi får räkna med en vecka , tio dagar till av en del fall. Sedan trappas det nog ned.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.