Jönköping författarfristad för Julia

Uppdaterad
Publicerad

Att skriva romaner, poesi eller barnböcker kan vara förenat med livsfara om författaren bor i en diktatur.

Julia från Honduras har varit på flykt från sitt hemland i flera år. Sen några veckor erbjuds hon en fristad i Jönköping.

När vi träffar Julia inställer sig frågan: Vem kan vara så rädd för henne att mord eller avrättning är ett alternatriv.

– Jag är inte ensam. Jag är en av tusentals  som riskerar en kula i skallen eller att bli överkörd av en bil av nåt gangstergäng som sen bara försvinner bak nästa knut, säger Julia som egentligen heter något annat.

Julia är första författaren som erbjuds en fristad i Jönköping under två år. I Syd- och Mellanamerika är hon en känd författare av romaner, barnböcker och poesi, men hon har också gjort sig känd för att kämpa för mänskliga rättigheter.

För henne och för flera vänner och kollegor blev situationen till sist ohållbar. Innan hon för några veckor sedan kom till Sverige och sin tillfälliga fristad Sverige har hon och hennes man under flera år levt på flykt i flera latinamerikanska länder.

– Vi brukar likna våra liv med Rysk roulette. Upplevs man som misshaglig eller obekväm är det inte en fråga OM det smäller utan NÄR, och morden och avrättningarna sker ofta utan förvarning.

Eftersom det är oklart vilken hotbild som råder för Julia i Sverige kommer hon att erbjudas polisbeskydd och skyddad identitet.

Landstinget i Jönköpings län är första svenska landsting att erbjuda förföljda författare och kulturarbetare  en fristad. Det sker i samarbete med den internationella rörelsen ICORN.

– Tanken med fristadsrörelsen är att erbjuda förföljda författare en lugn och säker tillvaro, möjligheter att fortsätta publicera sig, och som bonus att erbjuda författaren att delta i kulturldebatten i länet, berättar Landstingets fristadssamordnare Märit Lundsten.

På frågan om Julia tror att hon nån gång kommer att kunna återvända till ett normalt liv i sitt hemland Honduras säger hon.

– Inte nu men kanske nån gång i framtiden, och då blir det ett annorlunda normalt liv där många av de gamla vännerna inte längre finns.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.