Jönköping – Häktades misstänkt för våldtäkt mot barn

Uppdaterad
Publicerad

På tisdagen häktades en 42-årig man misstänkt för våldtäkt mot barn. Det handlar om en 14-årig flicka som också förekommer i en våldtäktsutredning i Linköping.

Även i fallet som utreds i Linköping ska flickan kommit i kontakt med en man via internet och nu utreds mannen för våldtäkt mot barn.

I Jönköpingsfallet fick polisen veta att flickan som varit försvunnen från sin bostadsort i ett annat län kunde finnas hos mannen. När de kom till den 42-årige mannens bostad i helgen hittades flickan där naken. Mannen greps omedelbart och på tisdagen häktades han av Jönköpings tingsrätt misstänkt för våldtäkt mot barn.

Enligt försvaret är huvudfrågan i målet om mannen kände till att flickan var så ung eller inte.

– Har hon frivilligt gått med på det och är över 15 år då är det inget straff, säger advokaten Conny Rydberg.

Enligt åklagaren har mannen tidigare sagt att han vetat att flickan är 14 år, men nu menar mannen att han inte visste att hon var så ung.

Har en viss undersökningsskyldighet

Men åklagaren menar att det inte spelar så stor roll om mannen kände till åldern inte. Även om hon fyllt 15 år kan mannen ha gjort sig skyldig till brott.

– Man har en viss undersökningsskyldighet när man har sex med personer under 15 år, säger kammaråklagare Anders Brokelind.

Anne Torvinen

Eva Unosson

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.