Jönköpingsjournalist följde med på Erkkis sista resa

Uppdaterad
Publicerad

På söndag sänder Sveriges Radio P1 första delen av en dokumentär gjord av jönköpingsjournalisten Alexandra Svedberg. Den handlar om Erkki, mannen som åkte till Schweiz för att få hjälp att ta sitt liv.

Alexandra, som jobbar på Sveriges Radio Jönköping, kom i kontakt med Erkki Kiala via en personlig assistent. Då hade hans fru, som lidit av långt framskriden MS, redan valt att avsluta sitt liv. Erkki hade progressiv muskeldystrofi. Paret hade planerat att tillsammans ta livet av sig med hjälp av en organisation i Schweiz, men Erkki kände sig inte redo när hon gjorde det.

Någon timme innan

– Jag följde med honom till Schweiz, jag träffade honom bara någon timme innan han tog sitt liv, berättar Alexandra. Det är klart att jag har påverkats av att ha följt en person som tagit livet av sig.

Organisationen, som finns i Zurich, är en dödshjälpsgrupp som hjälper människor med svåra sjukdomar och funktionsnedsättningar att ta livet av sig. Där finns både sjuksköterskor och läkare.

Känslomässigt

– Det sista farvälet var jättesorgligt och jobbigt, men han var vid gott mod och ville inte att det skulle bli för känslomässigt, säger hon.

I två delar berättar Alexandra Svedberg om Erkkis sista tid. Den första sänds nu på söndag. Del två sänds den 3 november.

Fakta

Väcker artikeln svåra tankar hos dig?

Följande organisationer ger stöd via chatt och/eller telefon:

Mind – för psykisk hälsa

mind.se

SPES

spes.se

telefonjour: 08-34 58 73

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.