Jordbruk drivs med biogas

Uppdaterad
Publicerad

På onsdagen invigdes Norrbottens första småskaliga biogasanläggning i Altersbruk utanför Piteå. Biogas ses som en del av framtidens lantbruk.

Den första småskaliga biogasanläggningen i Norrbotten invigdes idag. Det är mjölkgården Frigiva Gård som nu kan se fram emot att bli självförsörjande på el och att sälja överskottet.

Anna-Britta och Herbert Nyman driver gården och har med hjälp av teknikagronomen Mats Jakobsson och LRF:s tidigare projekt Gröna Piloter, utvecklat konceptet. På gården finns 160 kor.

-Våra kor är värda en guldmedalj, säger Anna-Britta Nyman. Inte nog med att de producerar mjölk och kött så ger deras avföring nu också elkraft till gården.

Gödsel från gårdens kor räcker till att producera en miljon kilowattimmar. Lite förenklat blir det en tredjedels elström, en tredjedel används för att hålla en 37-gradig temperatur i rötkammaren, och en tredjedel går till uppvärmning av byggnader och varmvatten.

Frigiva gård blir nu självförsörjande på elenergi och det överskott som produceras ska gå ut i elnätet. Dessutom kan elöverskottet innebära att man kan utveckla gården vidare.

– Investeringar ger möjlighet till nya investeringar, du får ett överskott. Skulle man vilja skulle man till exempel kunna bygga ett växthus. Det är intressant, säger Herbert Nyman.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.