Konfirmation på tema

Uppdaterad
Publicerad

Resor med tema är konfirmationsundervisning idag

Under 2000-talet har antalet personer som konfirmerar sig i Svenska kyrkan sjunkit.

2009 mätte Växjö stift den lägsta siffran under 2000-talet, då var det endast var 48,3 procent av de 15-åringar som var med i Svenska kyrkan som konfirmerades i Växjö stift. Det kan jämföras med 61 procent år 2000.

Men från och med 2010 har man märkt av en uppgång i Växjö stift, och förra året låg siffran på 54,5 procent.

Torgny Wirén som är präst i Jönköping tror att uppgången beror på att Svenska kyrkan har satsat väldigt mycket på detta.

– Man har försökt att komma ifrån den klassiska konfirmationen där man sitter i en lektionssal, och istället satsa mer på temabaserade konfirmationsresor, säger Torgny Wirén.

Exempelvis finns det något som kallas hockeykonfa, fotbollskonfa och äventyrskonfa. Det är resor där man åker iväg och kombinerar konfirmationsstudier och andra aktiviteter.

Men tror du att den här utvecklingen kommer att hålla i sig framöver?

– Jag tror att det kommer att hålla i sig eftersom många av de konfirmander som går ut i dag fungerar som ”reklampelare” mot andra konfirmander. Då många verkar nöjda smittar det av sig till yngre folk., Torgny Wirén.

När Jönköpingsnytts reporter Johannes Tolf var i Rumänien för några veckor sedan träffade han 17 konfirmander från Eksjö, som var i Marghita på konfirmationsresa.

– Vi är här för att lära oss hur barn och ungdomar som kanske inte har det lika gott ställt som i Sverige behärskar vardagen. Det är nyttigt för oss svenska ungdomar att se det, säger Matilda Rejler, som är en av konfirmanderna som var med på resan.

Men finns det inte en risk att folk inte har råd med sådana här resor?

– Det kan visserligen finnas en risk, men vi som församling har försökt att lösa det genom att ta upp det tidigt och uppmana dem som har svårt men pengar att höra av sig, så kan kyrkan hjälpa till, säger Mattias Ingeson, ungdomsledare i Eksjö.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.