Konstbråk – kulturredaktör sågar träskulptur

Uppdaterad
Publicerad

Konst eller inte konst – det är frågan som nu väckts kring den nya skulpturen i Rådhusparken i Jönköping.

Skulpturen är karvad ur stammen på ett av de träd som för några månader sedan fälldes i Rådhusparken, och föreställer två Bauertroll och några tändstickor – två symboler för Jönköping.

I en krönika på Jönköpings Postens hemsida går däremot JP:s kulturredaktör Nina Marjavaara ut och menar att detta överhuvudtaget inte var konst.

– Den vackra miljön (har) förvandlats till illusionen av valfritt poolområde på något sommarland Gud glömde.

Jönköpingsborna positiva

Hon får även medhåll av konsthallschefen i Nässjö, Lennart Alves.

– Det finns ingen konstnärlig idé bakom. Vem som helst hade kunnat göra det där. Istället för att ringa en riktig konstnär har tekniska bjudit in någon glad amatör, säger Lennart Alves till tidningen.

Bland de förbipasserande Jönköpingsbor som SVT pratar med i Rådhusparken är dock åsikterna om konstverket i huvudsak positiva.

– Det är jättefint, säger Robert Shamon

– Det är konst men de borde ha en spotlight på den, säger Tord Hemmingsson

”Det är visst ett konstverk”

Lennart Landh, som är en av upphovsmännen till skulpturen vill inte gå i polemik med kritikerna men tycker själv att det är ett konstverk.

– Jag är nöjd med det arbete jag utfört och jag har nästan uteslutande fått positiva reaktioner, säger han.

Han menar också att han efter trädskulpturen fått flera förfrågningar om att göra nya konstverk på andra platser.

– För mig är det inte konst. Konst för mig är något som tar tanken ett steg vidare och bidrar till en känsla eller att uppleva någonting. För mig gjorde inte det här verket det, säger Nina Marjavaara.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.