Landsting bildar gemensam region

Publicerad

Allt fler landsting bildar egna regioner. På nyårsdagen bytte landstingen i Jönköping, Örebro, Gävleborg, Östergötland, Kronoberg och Jämtland skepnad.

En region har samma uppgifter som ett landsting, det vill säga främst hälso- och sjukvård, kollektivtrafik och kultur. Men en regions ansvar går längre i och med att man också har hand om regional tillväxt och planering av infrastruktur.

-Det blir ett väldigt tydligt politiskt ansvar som i sin tur gör det lättare att driva den regionala utvecklingen, säger Lisbet Mellgren, handläggare vid Sveriges Kommuner och Landsting (SKL).

Sedan tidigare har Västra Götaland, Skåne, Halland och Gotland gjort motsvarande förändringar. Under 2016 väntas också Västernorrland, Norrbotten och Västmanland ansluta sig till regionbildarna.

150-årig historia

-För vår del ser vi gärna att alla landsting blir regioner. Det kan i bästa fall vara genomfört 2019. Kanske kan det också ses som ett steg mot att ha också färre och större regioner, säger Lisbet Mellgren.

Landstingen har en lång historia i Sverige. De bildades 1863 efter att frågan om hur hälso- och sjukvården i landet skulle förbättras hade utretts.

För nybildade Region Jönköpings län innebär nyordningen att det landsting som funnits i 150 år slås i hop med regionförbundet. Regionen kommer inte enbart att hantera sjukvård utan får också ansvar för bland annat arbetsmarknad, utbildning och infrastruktur.

Kostsamt i början

-Den stora skillnaden är att vi blir starkare som region. Det är klart att det inte märks från ena dagen till den andra men eftersom jag tror att samverkan gör en stark så kommer det att bli skillnad för invånarna i länet, säger Agneta Jansmyr, som nu byter titel från landstingsdirektör till regiondirektör, till P4 Jönköping.

För Jönköpings del har man satsat fem miljoner kronor på nytt informationsmaterial och nya skyltar till regionen.

-Det är möjligt att det initialt kostar en del pengar på marginalen men samordningsnyttan blir så stor att det tvärtom kommer att ge positiva ekonomisk effekter, säger Lisbet Mellgren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.