Länsmuseet nyrenoverat

Uppdaterad
Publicerad

Efter två år är Jönköpings länsmuseum färdigsanerat.

Äntligen är Jönköpings länsmuseum färdigsanerat. Nu återstår för personalen att fylla alla tomma rum med innehåll fram till nyöppnandet 8 mars.

Fungerande klimatanläggning

Det har varit två år av stängda dörrar men nu är möss och silverfiskar bortsanerade, klimatanläggningen fungerar och pansarglasen är på plats. 60 mil kabel har lagts ut, trettioåtta ton pansarglas satts upp. Och museichefen kan se ljuset i tunneln.

– Ja, det är ptrecis så jag skulle uttrycka det, säger länsmuseichefen Sergei Muchin. Nu känns som att jag har kolsyra i hela kroppen. När jag kommer in på museet känner jag att det börjar bli klart.

Dyrare än planerat

35 miljoner har det kostat. Det skulle ha blivit billigare om inte kammarkollegiet höjt säkerhetskraven som en följd av helikopterrånet för några år sen. 8 mars öppnar museet, men utan flygande fanor, fyrverkerier och helikoptrar.

– Nej, helikoptrar kommer vi att undvika, säger Sergei Muchin. Det blir tre dagar av invigning och det är ett halvdussin nya utställningar.

Bland annat blir det en ny permanent John Bauer-utställning formgiven av två konstnärer med rötter i Jönköping, Christer Lundahl och Martina Seitl. Och alla lådorna i rummet där vi står ingår i en annan stor utställning.

– I de här lådorna finns en del av den utställnng som ska heta Hundra gånger kulturarv. Man talar om det svenska kulturarvet, men det finns många kulturarv i Sverige, säger Sergei Muchin.

Ny ingång från gatan

Museets kostnader för utställningar och möblemang inför öppnandet ligger runt sju, åtta miljoner. Från och med nyöppnandet får museet två ingångar. Den nya blir direkt från gatan till museets egna butik, nu strategiskt placerad alldeles intill  busskuren. Inträdet till museet ska vara gratis. Sergei Muchin vill att folk ska komma in och sitta av ett par timmar. Sitta på museum, snarare än att gå på museum.

– Man kan sitta i en vacker och stimulerande miljö, säger Muchin.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.