Ny utredning: ”Män speciellt utsatta i sexhandel”

Uppdaterad
Publicerad

Män är speciellt utsatta i sexhandelssituationer. Det slår Länsstyrelsen i Jönköping fast som under ett års tid arbetat med att undersöka hur utbredd prostitutionen i Jönköpings län är.

– Vi ser att det överlag är mer utbrett än vi trott och också att män är speciellt utsatta. Här är det låga priser som gäller, kunden får göra vad man vill och utan skydd. Vi har kommit att fokusera mycket på männen eftersom vi haft en bra ingång och blivit förvånade över hur det ser ut, säger Madeleine Söderberg, som vill poängtera att det inte handlar om någon forskning utan ett seriöst försök att få en bild av det som pågår.

Bordellhärva

Arbetet initierades bland annat efter den bordellhärva som uppdagades i Jönköping under förra året där flera sexköpare åkte fast. Samtidigt har länsstyrelserna också regeringens uppdrag att försöka motverka prostitution och människohandel.

Under året har alltså två anställda på länsstyrelsen granskat sexannonser på nätet, intervjuat drabbade personer och talat med personer vid verksamheter som har stor kontakt med ungdomar. Detta för att skapa sig en bild av hur vanligt det är med prostitution och sexhandel och hur organiserat det är. Man har också samarbetat med polisen.

– Vi är i slutskedet av vårt arbete och en rapport kommer att presenteras i april. Därför vill jag inte gå in mer på resultatet just nu.

Komplement

Polisen ser länsstyrelsens arbete som ett bra komplement till sitt eget. I dag har polisen i länet, säger de, ingen jätteklar bild av hur det ser ut med sexhandel och prostitution i länet men det är ett område som anses högprioriterat.

– Vi vet att det är både kvinnor och män som prostituerar sig. Vanligast är det i åldrarna 20-40 år. Vi vet också, centralt, att det förekommer människohandel i branschen men inte i vilken utsträckning i vår region. Men vi har personal som arbetar med detta, säger polisens presstalesman Tommy Thorngren, till SVT.

Han säger att han inte vet i vilken utsträckning det rör sig om organiserad verksamhet.

Hittills i år har tre personer i länet polisanmälts för att ha köpt sex.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.