Hon krävdes på 25 000 kronor

Uppdaterad
Publicerad

Efter SVT:s granskning av telefonförsäljare och deras säljmetoder så strömmar tipsen in från tittare som drabbats. En av dem är Margareta från Värnamo som krävdes på 25 000 kronor.

– Det var väldigt otrevligt men de är så smarta och jag tänkte att kanske var det något jag missat och då får jag stå mitt kast, säger hon till Smålandsnytt.

Margareta, som egentligen heter något annat, tycker att hela affären har varit obehagligt och vill därför inte vill gå ut med sitt rätta namn.

SVT granskar försäljningsmetoder

Det som försäljaren sa att hon tackat ja till var att företaget 118 108 skulle marknadsföra henne på Internet.

Margareta som är drygt 70 år och som tillsammans med barnen äger ett litet jordbruk har inget minne av något tidigare samtal än mindre har hon något behov av att bli marknadsförd.

Hundratals anmälningar

Men mannen stod på sig men sa att han kunde vara vänlig och gå ner från de 25 000 hon egentligen var skyldig – till bara dryga 12 000 kronor.

Margareta som då var i gungning sa ja.

– Han frågade vad väljer du? Det är klart att då väljer jag det billigaste alternativet. säger Margareta.

Företaget 118 108 är välkänt. På Svensk Handel har man att under det senaste året fått in hundratals anmälningar. Företaget finns också Svensk Handels varningslista.

Stora pengar

”Allt är bluff och de som ringer är bedragare”,  ”De har varit väldigt otrevliga och skrikigt i telefonen” är två citat bland många från varningslistan.

På polisen säger man att 118 108 är långt ifrån ensamt om såna här metoder. Här finns stora pengar att göra till minimala risker, det handlar ju bara om skrämma folk, gärna äldre och hota med indrivning om man inte betalar.

– Det är ett jätteproblem allra helst när man ger sig på äldre, det är ett nedrigt brott, säger Robert Loeffel talesperson för Kronobergspolisen.

Bestrid räkningar

– Bluffakturor omsätter miljarder varje år i Sverige så det är stora pengar som står på spel för de kriminella personer som står bakom verksamheten, fortsätter han.

På branschorganisationen Företagarna i Växjö säger Thomas Mattson regionchef,  att får man ett sånt här samtal ska man inte gå med på någonting. Kommer det ändå en räkning så bestrid den, alltså vägra betala och skicka tillbaks den. Polisanmäl gärna också uppmanar han.

Margareta, har nu trots att hon en gång sagt ja, ändå bestämt sig för att inte betala de dryga 12 000 kronorna .

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar försäljningsmetoder

Mer i ämnet