Foto: Leif R Jansson / TT

Maria Larsson blir landshövding i Örebro

Uppdaterad
Publicerad

Maria Larsson (KD) från Långasjö blir ny landshövding i Örebro, meddelar regeringen.

Maria Larsson ingick i Alliansens regering mellan 2006 och 2014, först som äldre- och folkhälsominister och därefter som barn- och äldreminister. Hon blev riksdagsledamot 1998. Maria Larsson kommer från Långasjö i Småland.

– Jag är väldigt glad över förtroendet att få verka som landshövding i Örebro län. Det är en dynamisk region som präglas av stark tillväxt, fördelaktigt geografiskt läge och god tillgång på utbildning och forskning genom Örebro Universitet. Jag ser fram emot att få samverka och samarbeta med alla berörda aktörer för att främja en fortsatt positiv utveckling för länet, säger Maria Larsson.

Hon tillträder den 4 maj och ersätter Rose-Marie Frebran, som lämnar uppdraget den siste mars.

Fakta Maria Larsson

Maria Larsson är född 1956 i Långasjö, Småland och kommer närmast från statsrådsposten som Sveriges barn- och äldreminister som hon innehade mellan 2010-2014. Innan dess var hon äldre- och folkhälsominister under åren 2006-2010. Maria Larsson blev riksdagsledamot 1998 och satt under tiden fram till 2006 bland annat i arbetsmarknadsutskottet och näringsutskottet. Mellan perioden 2003-2015 har Maria innehaft rollen som vice partiordförande för Kristdemokraterna. Några av de tidigare styrelseuppdragen är bland annat som ledamot av länsstyrelsen i Jönköpings samt Arbetsmarknadsstyrelsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.