Bygget pågår inne i den svarta byggnaden. Foto: Niklas Sjögren/SVT

Misstänkt sabotage mot kraftvärmeverk

Uppdaterad
Publicerad

När polisen undersökte ett misstänkt sabotage på ett antal byggnadsställningar vid bygget av kraftvärmeverket Sandvik 3 i Växjö upptäcktes det att någon lossat bultar på flera ställningar.

– Vi genomförde en teknisk undersökning under torsdagskvällen. Det var då vi upptäckte att bultar på ett antal byggnadsställningar hade lossats, säger Ulf Wilson vid polisen i Kronoberg.

SVT: Hade en allvarlig olycka kunnat inträffa?

– Det var den bedömning ledningen för VEAB gjorde. Det var därför vi på polisen larmades, säger Ulf Wilson.

Personer kommer att höras

Enligt Ulf Wilson sattes de aktuella byggnadsställningarna upp i onsdags, den 17 september. De besiktigades och inga fel uppdagades då. Senare samma dag upptäckte personalen dock att bultar lossats.

– Jag vet inte varför det dröjde till torsdagen innan händelsen anmäldes till oss. Vi kommer idag fredag att gå vidare och höra flera personer på plats för att reda ut vem eller vilka som varit i närheten av byggnadsställningarna från det de besiktigades till det upptäcktes att bultar lossats, säger Ulf Wilson till Smålandsnytt.

Arbetet avbröts

200 personer fick under torsdagskvällen avbryta arbetet vid Sandvik 3 och lämna sina arbetsplatser.

– Vi har nu kontrollerat alla byggnadsställningar och kommer att återuppta arbetet under dagen, säger Björn Wolgast, affärsområdeschef, kraft och värme på VEAB.

– Vi vet inte i vilken fas av monteringen av byggnadsställningarna det här har hänt, jag vill inte spekulera i om det rör sig om sabotage, säger Björn Wolgast.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.