Nordtoppen farlig för ovana klättrare

Uppdaterad
Publicerad

Fjällsäkerhetskommittén varnar för att olyckorna på Kebnekaise kan komma att öka när ovana klättrare ska försöka bestiga nordtoppen.

Det är inte många meter som skiljer topparna åt. Men det är vanskliga meter.

På en smal kam, beklädd i is och snö, ska man balansera på och det stupar brant åt båda hållen. Det säger sig självt att den här passagen inte är för var och en.

Ändå finns det risk för att många fjällovana personer kommer att försöka sig på det här – allt för att ta sig upp på Kebnekaises nordtopp som snart kommer vara högst i Sverige.

-Vi har redan för ett par år sedan varit ute och varnat för den dag då nordtoppen är högre, då kommer strömmen av människor som går över den här smala kammen och ställer till en massa förtret och öka risken för besökarna, säger Anders Morell i Kiruna fjällsäkerhetskommitté.

Vad finns det då att göra åt situationen? Att spärra av eller förbjuda för passage är inte aktuellt. Anders Morell tror mer på att informera om riskerna och på sikt hitta tekniska lösningar.

-Det finns ju lösningar som man har i Mellaneuropa med klätterstigar och fasta säkringar som kan underlätta. Men jag tror att det kommer att behövas guide de första åren om man ska komma upp på toppen, säger han.

Johan Johansson är bergsguide och sportchef på Kebnekaise fjällstation. Han varnar också ovana klättrare att försöka sig på bestigningen på egen hand.

-Det finns inga regler för det, men har du inte klättrat innan ska du definitivt ha en guide med dig, säger han.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.