Foto: Johannes Tolf

Nu är pollen här

Uppdaterad
Publicerad

De senaste dagarnas milda väder har gjort att pollenallergiker börjat känna av problem. Redan nu finns det måttliga mängder av hassel- och alpollen i luften.

På taket till Länssjukhuset Ryhov står den pollenfälla som mäter halterna av pollen i luften. Än så länge är det måttliga halter som uppmätts, men det varierar beroende på temperaturen.

Enligt Marita Skarstedt, biomedicinsk analytiker på Länssjukhuset Ryhov har pollensäsongen de senaste 15-20 åren kommit igång tidigare på året, vilket hon tror har att göra med mildare vintrar.

Besvärligt för allergiker

Det är framför allt grå-al och klibb-al som nu kommer igång med sin blomning och ställer till det för allergiker. Förra året satte alen igång, samma tid som i år, i början av mars.

Björksäsongen väntas komma igång först under april månad. Förra året var det mycket björkpollen och därför ser det ut att bli mindre i år. Björken vilar nämligen vartannat år.

– Denna säsong kommer troligen bli avsevärt mycket lindrigare eftersom förra året var så besvärligt med björken, säger Marita Skarstedt

På apoteket på Länssjukhuset Ryhov märks en ökad försäljning av allerigmediciner, men samtidigt är det en hel del kunder som kommer in som inte vet om de har allergibesvär eller förkylning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.