Ny lag ska stoppa huliganer

Uppdaterad
Publicerad

Idag träder en ny lag i kraft som gör det möjligt för polisen att skapa ett nationellt register över personer som har tillträdesförbud på idrottsarenor.

Den nya lagens syfte är att göra det enklare för klubbar runt om i landet att stoppa personer som har tillträdesförbud på matcher redan vid entrén. Den nya lagen tillåter lnämligen att polisen skapar ett register över stökiga supportrar som klubbarna i sin tur kan begära ut information om inför matcher.

– Tidigare har det varit svårt för klubbarna att hindra människor att komma in eftersom de inte har haft någon aning om vilka som har tillträdesförbud, säger Per Engström på polisens utvecklingscentrum i Stockholm till polisen.se.

Allt registreras

När någon får tillträdesförbud kan polisen nu lägga in dem i registret med namn, personnummer och adress. Men även alias och ett fotografi på dem.

– Lagen är tydlig och kommer att vara till hjälp för klubbarna, säger Per Enström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.