Region Jönköping får kritik för brister i patientsekretessen

Publicerad

Region Jönköping kan inte garantera sekretessen i patientjournalerna. Det menar Datainspektionen som har granskat samtliga landsting och regioner.

Datainspektionen har nu granskat samtliga landstings och regioners riktlinjer för hur sekretessen i patientjournaler ska upprätthållas och Region Jönköping får kritik för sina brister.

Det handlar bland annat om att man inte gjort någon risk- eller behovsanalys av tillgången till journalerna. Det innebär att all personal som har inloggning också kan gå in och läsa i journalen. Dessutom får man kritik för man inte ens vet hur obehörig åtkomst ska definieras. 

Uppgifter spreds om sjukt barn

Spred uppgifter

För snart 1,5 år sen berättade vi om hur en sköterska på barnkliniken på Länssjukhuset Ryhov gick in i svårt sjuka ”Emmas” journal och sedan spred uppgifter från den på hemorten.

Lilla ”Emma” dog vid tre månaders ålder och då insåg hennes föräldrar att fler i personalen, som inte hade någon vårdrelation med ”Emma” hade varit inne och läst.

Dömdes för dataintrång

En av sköterskorna som varit inne och läst i journalen dömdes senare i Jönköpings tingsrätt till dagsböter för dataintrång. Sedan händelsen har landstinget genomfört omfattande utbildning för att klargöra för personalen vem som får läsa.  

På region Jönköping säger man att arbetet med riktlinjerna är i gång. Och enligt chefläkare Axel Ros på Länssjukhet Ryhov har inga fler obehöriga intrång rapporterats sedan fallet med ”Emma” .

– Inget som jag har kännedom om, och det borde jag haft om det varit så, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Uppgifter spreds om sjukt barn

Mer i ämnet