Gunnar Hagberg

Nekade sin sjuka vän dödshjälp

Uppdaterad
Publicerad

I Sverige är det fortfarande olagligt med aktiv dödshjälp. Läkaren Gunnar Hagberg är en av dem som tycker att aktiv dödshjälp borde bli lagligt.

Riksföreningen Rätten till en värdig död (RTVD) jobbar för att patienten själv ska få bestämma över rätten att dö.

Gunnar Hagberg är läkare från Växjö. Han sitter i styrelsen för RTVD. Han har varit engagerad i frågan om dödshjälp sedan mitten av 1990-talet, då en av hans vänner insjuknade i en svår cancerform.

Vännen bad Gunnar om hjälp att få sluta sitt liv, men Gunnar kände att han inte kunde göra det.

Törstade ihjäl

– Jag kände mig som en svikare. Jag ville men kunde inte hjälpa honom. Det slutade med att han törstade sig själv till döds, berättar Gunnar.   

– Tanken är enkel. Vi har vunnit starka landvinningar inom medicinen. Numera kan man hålla patienter vid liv väldigt länge, trots att det innebär svårt lidande. Vi anser att det är rimligt att få hjälp att dö om livet bara handlar om ett helvete av plågor, säger Gunnar Silfwersvärd från Kalmar, som tidigare varit ordförande i föreningen.

Palliativ sedering

Det är bara ett fåtal länder i världen där läkarassisterat självmord är tillåtet. Schweiz är ett av de länderna. Men där får läkaren inte ge patienten den dödliga dosen, vilket är lagligt i Nederländerna.

I Sverige är palliativ sedering möjligt. Det innebär att en svårt sjuk människa har rätt till att sova medan hen avsäger sig livsuppehållande åtgärder.

– Jag tror att dödshjälp är oerhört värdefullt för en svårt sjuk människa. Vetskapen om kunna få hjälp skapar en trygghet, säger Gunnar Silfwerswärd.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.