Sociala företag hjälper till med jobb

Publicerad

Människor som har svårt att komma ut på arbetsmarknaden får hjälp av sociala företag i Tranås.

– Äntligen får jag komma ut i arbetslivet igen och känna mig behövd, säger Helén Edholm i Tranås.

Hon har fått jobb på ett så kallat socialt företag som är till för människor som av olika skäl har svårt att komma ut på arbetsmarknaden. I kommunen finns just nu två sociala företag, ett café och en second hand-butik, men till hösten hoppas man kunna starta två sociala företag till.

– Det byggs upp av olika stöd som man har med sig från bland annat Arbetsförmedlingen. Plus att vi även säljer kläder i butiken och brer mackor till företag, säger Susanne Axfors som är projektledare för sociala företag.

Tranås är en av de kommuner i Jönköpings län som har den högsta arbetslösheten. Det är bara Nässjö som har högre arbetslöshet i länet, enligt statistik från Arbetsförmedlingen.

Varför det är så kan till exempel bero på att för få läser vidare efter gymnasiet, vilket gör att utbildningsnivån inte matchar behoven. Något man försöker åtgärda med resebidrag för studier på orter som Jönköping och Linköping.

Enligt sektionschefen på socialförvaltningen, Camilla Tjäder, har det traditionellt sett varit lätt att få arbete i Tranås utan utbildning, bland annat tack vare att det funnits pälsindustri och andra industrier.

– Men nu är det inte så längre, säger Camilla Tjäder. 

Sociala företagaren Helén Edman var tidigare frisör och frisörlärare men blev långvarigt sjukskriven och kunde sen inte återvända till de yrkena på grund av smärtor. Nu kan hon jobba i sin egen takt, med administration på caféet och i second hand-butiken, där hon även tillverkar egendesignade hantverk i designhörnan.

– Jag trivs jättebra, det är jätteroligt, säger hon med ett leende på läpparna.

Tranås kommuns satsning på sociala företag har ännu inte lett till någon anställning för de medverkande.

– Jag hoppas givetvis att det här ska leda till en anställning så att jag kan hjälpa till att utveckla företaget, säger Heléne Edholm.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.