Foto: Hilda Rundqvist

Lärosäten testar lärares lämplighet

Uppdaterad
Publicerad

De småländska lärarhögskolorna blir först i landet att testa lämpligheten hos lärarstudenter genom tester.

Högskolan i Jönköping har fått i uppgift från regeringen att ta fram en lämplighetsmodell för blivande lärare och förskollärare. Tillsammans med Linnéuniversitetet  är högskolan i Jönköping ensam om uppdraget.

– Det är ganska bra. Som förskollärare kan man inte ta in vem som helst, säger Frida Rosenqvist som är student på Högskolan för lärande och kommunikation i Jönköping.

Obligatoriskt nästa år

Tanken är att det ska tas fram en modell som ska kunna användas som ett komplement till betyg eller högskoleprovet när någon söker till lärar- och förskollärarutbildningen. Testet innebär att de sökande intervjuas av två eller tre personer från branschen samtidigt som de får en skrivuppgift utifrån en speciell text.

I Jönköping har det tagits fram en modell som ska prövas redan nu i maj på de som sökt utbildningen till i hösten. I år får de sökande själva välja om de vill vara med i testet av modellen. Men redan nästa år kommer det bli obligatoriskt för alla sökande.

Presenteras 2018

Högskolan för lärande och kommunikation och Linnéuniversitetet har tagit fram varsin modell som ska testas innan resultaten presenteras för regeringen. Regeringen ska sedan sedan ska avgöra om testerna överhuvudtaget fungerar och i så fall vilken av modellerna som är bäst. Testerna presenteras för regeringen 2018.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.