• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Örkelljunga i Örkelljunga kommun, Skåne län. Det brinner i en industrifastighet i centrala Örkelljunga. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kristianstad.

Foto: Johannes Tolf

Förskolebarnen får inte gå till kyrkan

Uppdaterad
Publicerad

Inga förskolebarn i Tranås kommun kommer till adventssamlingarna i Svenska kyrkan. Det har förskolornas rektorer bestämt.

Frågan om samarbete mellan skola och kyrka är komplicerad. För många handlar det om en fin tradition i samband med skolavslutningar och vid andra tillfällen. För andra om religiös indoktrinering.

I gott och väl 20 år har kyrkan i Tranås bjudit in förskolans elever till adventssamlingar i kyrkan. Men från och med förra året uteblev barnen. Kyrkan har även i år inbjudit till samlingarna. Men inga kommer.

”Väldigt tråkigt”

– Jag tycker att det är väldigt tråkigt, säger Jörgen Sundeborn, präst och distriktschef i Säby församling, Tranås.

– Jag förstår att skolan måste förhålla sig tilll den nya skollagen som säger att den svenska skolan ska vara religiöst obunden. Men jag tycker att det är tråkigt att de inte ens velat diskutera saken med oss, säger han.

Sundeborn säger att kyrkan i Tranås gjort en revidering av adventssamlingarana efter att den nya skollagen kom 2010.

Kommunen vill inte förklara

Skolan i Tranås har inte velat diskutera saken med kyrkan. Att frågan är känslig blir också tydligt när Smålandsnytt/Jönköpingsnytt försöker få kontakt med rektorer och förskolechefer. Alla är alldeles för upptagna av möten för att ha tid. Ingen vill kommentera.

Att skolan ska vara religiöst obunden står klart och tydligt i skollagen. Skollagen fastlår i sin sjunde paragraf: ”Utbildningen vid en skolenhet eller förskoleenhet med offentlig huvudman ska vara icke-konfessionell.” Det vill säga: den ska inte ha religiös inriktning. Vid fristående skolor får vissa delar av utbildningen ha konfessionella inslag men då ska deltagandet vara frivilligt.

Viktig tradition

Men prästen Jörgen Sundeborn menar att syftet inte är religiös påverkan.

– Som vi ser det är adventsfirandet en tradition som är så väl grundad i vårt samhälle att det är viktigt att känna till varför vi frirar advent och varför vi har de traditioner vi har.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.