Trots advokatmissen får Raad Alaa Al-din inte stanna

Uppdaterad
Publicerad

I dag meddelade migrationsöverdomstolen att det inte finns något mer att göra för Raad Alaa Al-din.

Enligt migrationsöverdomstolen så spelar det ingen roll vem som begår felet. Ett beslut som fattas hos domstolen gäller.

– Det får ju stå för dem. Vi har ju skickat det till den e-postadress som de har uppgett, säger Jerry Eriksson kammarrättslagman på Migrationsöverdomstolen.

Advokatmiss

Får skylla sig själva

Han säger att de hanterar tusentals liknande ärenden varje år och ett deras personal inte kan ringa runt och kontrollera om alla mottagare fått sin e-post.

– Om de inte har bevakning på e-posten, ja det är ju tråkigt för deras klienter, men det är faktiskt ingenting som vi kan göra någonting åt, säger Jerry Eriksson.

Är inte detta ett väldigt fyrkantigt sätt att jobba på?

– Det är riksdagen som ha bestämt att det ska vara så. Det kan inte vi göra någonting åt.

Missade e-posten

Det var i slutet av december, under nyårshelgen, som Migrationsöverdomstolen skickade beslutet att Raad Alaa Al-din fått avslag på sin asylansökan, beslutet gick till hans advokat.

Upptäcktes för sent

Men e-postbrevet blev liggande i advokatbyråns gemensamma e-postkonto, och upptäcktes för sent. Därför försvann möjligheten att istället söka arbetstillstånd, vilket hade kunnat innebära att han kunnat bo kvar i Sverige.

Hämtades av polis

Förra veckan hämtade polisen Raad Alaa Al-din och körde honom till förvaring på migrationsverket i Göteborg där han får vänta på sin utvisning.

– Jag mår jättedåligt. Det finns ingen mänsklighet i det här. Det är orättvist. Jag är på väg att förlora allt. Mitt jobb, min tjej och om jag utvisas är jag rädd att förlora mitt liv.

Hade fast jobb

Eftersom Raad Alaa Al-din hade lyckats få ett fast jobb på Arla i Jönköping ansågs han ha goda chanser att få arbetstillstånd, men på grund av det missade e-postbrevet blir han nu utvisad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Advokatmiss

Mer i ämnet