Tufft med Sveriges största höjdskillnad

Uppdaterad
Publicerad

I en ny undersökning om cykelvanor hamnar Jönköping i den nedre halvan. Endast nio procent väljer att ta cykeln.

Olle Gustafsson är projektledare för Hållbart resande i Jönköping och ser det som en jätteutmaning att öka cyklandet i staden.

– Som vi ser det så har vi några rent geografiska bekymmer med Jönköping jämfört med andra städer. Det är en väldigt vidsträckt stad och vi har Sveriges största höjdskillnad på 100 höjdmeter i Huskvarna. Och det är uppförsbackar när man tar sig ut ur centrala Jönköping, vart man än ska någonstans, säger han.

– Sedan har vi ytterligare ett problem och det är att E4:an som en trafikåder i Jönköping gör att det är smidigt att ta sig mellan två punkter i stan.

Har lånat ut elcyklar

Ett sätt att göra det lite enklare för Jönköpingsborna att välja cykeln är att introducera elcyklar. Därför har över 200 personer i sommar fått chansen att testa elcykel i en veckas tid.

– De som har varit med är väldigt positiva. Det har verkligen funkat i uppförsbackarna. Så elcykel är ett recept som funkar i en backig stad, säger Olle Gustafsson.

Det är Cykelfrämjandet, Trafikverket och försäkringsbolaget If som gjort undersökningen där närmare 15.000 personer deltagit. Jönköping hamnar på plats 30 av 58 med nio procent.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.