Foto: TT

Unga och stressade bönder lever farligt

Uppdaterad
Publicerad

Stress är en av de vanligaste orsakerna till olyckor inom jord- och skogsbruk och de som lever allra farligast är yngre lantbrukare.

– En stressfaktor som tillkommit på senare tid är att man är tillgänglig hela tiden. Dagens mobiltelefon är ju också en dator så du är uppkopplad nästan hela tiden.

Det säger sömn- och stesspedagogen Anna Nygren som är en av föreläsarna på ett seminarium på lantbruksmässan i Jönköping

Att vara ung och stark räcker inte som hjälp när man stressar, tar på sig för mycket och sover för lite. Det som hjälper är att lära sig att känna igen signalerna och hitta rätt verktyg för att hantera den farliga stressen.

Ungdomar känsligare

– Vi har blivit bättre på att med teknikens hjälp göra flera saker samtidigt men den förändringen är inte gynnsam för ungdomar, säger Anna Nygren.

Det tär på deras kraft och energi både för skola och för arbete.

– Det är lite annorlunda för vuxna. Vi har en färdig hjärna, livserfarenhet och mer kunskap. Man måste också komma ihåg att den tekniska utvecklingen ligger långt före hjärnans utveckling, och hjärnan har sina begränsningar, säger Anna Nygren.

Måste välja

Eftersom man omöjligt kan hinna med allt måste man lära sig  att välja.

– Allt kan inte vara lika viktigt. Det gäller att kunna backa, att förstå och våga känna efter vad stressen gör, säger Lillian Lavesson, sjukgymnast och ergonom vid SLU, som också föreläser på seminariet.

Det kan handla om både egna och omgivningens krav eller stress för saker och situationer som man saknar erfarenhet av.

– Bekymmer över vädret, maskiner som går sönderoch kolleger som blir sjuka är saker som de äldre säkert har varit med om liksom regniga somrar och pressad ekonomi. De har erfarenheten att det har ordnat sig – men den har de unga ännu inte fått, påpekar Lillian Lavesson.

Om man slarvar med sömnen och aldrig stannar upp och känner efter kommer farorna i arbetet: skadlig stress och större risk för olyckor.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.