Åsa Thörne-Adrianzon, jämställdhets- och mångfaldsstrateg Jönköpings kommun Foto: Johannes Tolf/SVT

Utställning om hur könsnormerna påverkar oss

Uppdaterad
Publicerad

Jönköpings kommun vill med hjälp av statistik visa på hur könsnormerna påverkar oss.

Jönköpings kommun har beställt utställningen, som heter Hon, hen och han, av Sveriges kommuner och landsting.  Avsikten är att berätta hur det ser ut med jämställdheten i Sverige idag, bland annat med hjälp av stora mängder statistik från exempelvis Statistiska centralbyrån.

– Ett exempel är att bara fem procent av barnen väljer att prata med pappan när de är ledsna. Och det förlorar både mamman, pappan och barnen på, säger Åsa Thörne-Adrianzon, som är jämställdhets- och mångfaldsstrateg på Jönköpings kommun.

Fokus på både män och kvinnor

I utställningen finns otaliga statistiska jämförelser mellan könen likt Åsa Thörne-Adrianzons exempel. Ytterligare exempel som visas i utställningen är att det är fyra gånger fler män än kvinnor som dör till följd av missbruk, trafikolyckor och andra påverkbara orsaker.

– Ofta fokuseras jämställdhetdebatten på statistik kring kvinnor. Men nu lyfter vi upp lika mycket kring männen, säger Åsa Thörne-Adrianzon.

Utställningen kommar att finnas i Jönköping fram till 1 april.

– Det var intressant. Det är en mycket viktig fråga med könsnormer och jämställdhet, inte minst för våra barns framtid, säger David Andreasson som var en av dem som besökte utställningen under måndagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.