Mariam Abbas Foto: Johannes Tolf

Mariam kan inte tänka sig att vara utan slöja

Uppdaterad
Publicerad

Mariam Abbas läser till undersköterska vid Moa lärcentrum i Jönköping. För henne är slöjan så viktig att hon inte kan tänka sig att tacka ja till ett jobb där hon inte får bära den.

Vi möter Mariam Abbas på skolan där hon nu läst i ett halvår. Hon är 27 år och har valt att bära slöja sedan hon var 10 år. Hon säger att det är ett eget val och att hon gör det av religiösa skäl.

Tidigare arbetade hon som vårdbiträde och berättar att hon inte stött på några problem beroende på att hon bär slöja.

– Det kan hända att någon sett lite fårvånad ut men mer har det inte varit, förklarar hon.

Känner oro

Men hon är oroad över den utveckling som pågår i Sverige, med en ökad främlingsfientlighet.

Varför tror du att flera kommuner reagerar över att människor bär slöja i vården och i vissa fall ger patienter rätt att vägra ta emot personal som bär slöja?

– Jag tror att det kan bero på att det är så mycket rapportering om religiös extremism idag så människor blir rädda.

Öppet sinne

Mariam Abbas är färdig med sin utbildning i december och hennes mål är att arbeta inom vården och hon hoppas att hennes framtida arbetsgivare har ett öppet sinne.

– Slöjan påverkar ju inte hur jag sköter mitt jobb. Den har inget med hygien att göra eller något annat som försvårar arbetet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.