Veab förhöjer sin bevakning

Uppdaterad
Publicerad

Det kommunala energibolaget Veab i Växjö ökar nu bevakningen av sina anläggningar efter att någon lossat bärande byggnadsställningar. Några satt närmare 50 meter över marken.

– Det är för det första mycket allvarligt. Och märkligt, jag har aldrig hört detta tidigare, säger Ann-Mari Ståhlberg, vd för Växjö Energi.

Det är inne i det nya kraftvärmeverket Sandvik 3 sabotaget skett. Vi tillåts inte filma därinne men enligt Ann-Mari Ståhlberg hade de aktuella byggnadsställningarna nyligen besiktigats och kontrollerats utan anmärkningar. En del av ställningarna satt 45 meter ovanför marken.

– Det hade kunnat hända en olycka. Om flera personer arbetat på ställningarna, som man gör, hade de kunnat raseras och falla ihop, säger Ann-Mari Ståhlberg.

Bärande bultar lösa

Det som styrker misstankarna om att ställningarna manipulerats med avsikt, är att det enligt polisen är de bärande bultarna i flera ställningar som hittats lösa, medan andra suttit fast. VEAB har nu enligt Ann-Marie Ståhlberg bestämt sig för att öka på bevakningen av området.

– Vi kommer att stärka kontrollen för in- och utpassering och ha vakter utanför arbetstid, säger hon.

Polisen hade under fredagseftermiddagen ännu inte fått in några tips.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.