Arkivbild: Anmälare vill att en skadad varg i trakterna kring Skillingaryd och Gnosjö skjuts. Foto: TT Nyhetsbyrån

Vill skjuta trebent varg

Uppdaterad
Publicerad

Fyra personer har nu JO-anmält länsstyrelsen i Jönköpings län. De anser att Länsstyrelsen gjort fel som inte beslutat om skyddsjakt av en skadad varg.

Det var kring årsskiftet som spår efter en varg hittades i trakterna kring Skillingaryd och Gnosjö. Vargen har efter det setts av flera personer.

Blod har hittats i spår efter vargen och den ska även ha setts halta. Enligt anmälarna har Länsstyrelsen slagit fast att vargen saknar vänster baktass från knäleden och ner.

Vill att vargen skjuts

De fyra som nu JO-anmält Länsstyrelsen vill att det beslutas om skyddsjakt på vargen men säger sig ha fått beskedet från Länsstyrelsen att vargen inte ska skjutas utan att ”naturen ska ha sin gång”.

Detta vänder de sig emot. Istället hävdar de att vargen måste skjutas. Både av hänsyn till vargen, som de anser lider, och av hänsyn till tamdjursägare i området som annars sätts i stor ovisshet inför kommande betessäsong.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.