Foto: TT

Katten det digitala gosedjuret

Uppdaterad
Publicerad

Katten har blivit kung på nätet.

Videor med truliga, sluga eller bara übergulliga katter får miljontals tittare att sitta som klistrade vid skärmen.

Nu får de svenska fantasterna sin egen festival.Om det nu är helknäppt eller bara kul – videoklipp med katter har blivit ett internetfenomen. Så vad är grejen med just katter?

-Katter är både tama och jättesöta, och samtidigt rebelliska och skruvade. De har en komisk kvalitet som hundar inte riktigt har, säger Anna Efraimsson.

Bred publik

Hon tänker ta kattklippen till en ny nivå, med en kattvideofestival på Södra teatern i Stockholm i oktober. Unika videoklipp i sällskap med själsfränder utlovas.

-Det är det som är så coolt. Publiken är jättebred, unga och gamla, män och kvinnor. Det finns något förenande med katten, säger Anna Efraimsson.

En och annan videokatt har nått stjärnstatus. Grumpy cat, en amerikansk honkatt med oemotståndligt butter uppsyn, dök upp på nätet för ett par år sedan. Nu har hon fått huvudrollen i en kommande film.

Men vad är det som får vuxna människor att lägga tid på något så trivialt som en burma i toppluva eller en siames som hänger i gardinen?

-Jag tänker att vi bombarderas med så många vidriga nyheter om hur det står till i världen, så katterna blir kanske en tröst, funderar Anna Efraimsson.

Pausunderhållning

Ett digitalt gosedjur alltså, som gjort för pausunderhållning på jobbet eller i tv-soffan. Dessutom, påpekar hon, är kattvideorna ett sätt för oss att knyta kontakter på sociala medier.

I förlängningen kan videorna kanske också gynna katterna, resonerar Karin Bergmark, professor i sociologi vid Stockholms universitet.

-Ofta pratar folk om att vi bara sitter framför våra skärmar och inte gör något på riktigt. Men kattvurmen kan ju leda till att fler katter från djurstallar kan få kärleksfulla hem.

Anna Lena Wallström/TT

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.