500 flyktingar tas emot

Uppdaterad
Publicerad

Nu öppnas sannolikt den nedlagda kriminalvårdanstalten i Viskan igen. Den här gången för 200 flyktingar.

Kommunalrådet i Ånge känner sig lite tagen på sängen.

– Migrationsverket ringde mig från Sundsvall och sa att de var på väg att fatta ett tilldelningsbeslut. Alltså de är på väg att teckna ett avtal med ägaren till Viskan om ett boende där då, säger Sten-Ove Danielsson.

Viskans kriminalvårdsanstalt

Allt är inte klart än. Lokalerna ska inspekteras innann Migrationsverket undertecknar kontraktet. Men uppfräschningen av anstalten, som lades ner för flera år sedan, har börjat.

Väggarna i barackerna för fångarna har målats men en hel del återstår. Viskananstalten hade plats för 110 fångar. Nu ska 200 flyktingar tas emot här. Om det blir affär tror fastighetsägaren att verksamheten kan vara i gång om en månad.

– Det vi oroas för är numerären. Det är ett på gång i Topshammar också, på en före detta internatskola, som också kan bli bra. Men om det kommer 200 dit och 200 dit och 200 dit, då känner vi, hur mycket klarar vi? Det är Migrationsverket som tar ansvar, men det kan vara barn som behöver skolgång. Inga problem, men vi vet inte numerären. Det är bara det vi oroar oss för, säger Sten-Ove Danielsson.

I Torpshammar, som också ligger i Ånge kommun, handlar det om ett gammalt outnyttjat kontrakt för 130 fllyktingar.

Men nu har det blivit ett preliminärt klartecken för ytterligare tre boenden i Västernorrlands och Jämtlands län. Sammanlagt handlar det om 500 platser. Förutom i Viskan även i Åsarna och Nordingrå. Och kommunalrådet i Ånge befarar snabba ryck.

– Kommer det 30 barn? Kommer det 70 barn? Vi vet inte. Det är så kaotiskt just nu. De har ingen framförhållning, utan vi kommer att få reda på detta när de har kommit, säger Sten-Ove Danielsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Viskans kriminalvårdsanstalt

Mer i ämnet