40-åring får ut miljonbelopp

Publicerad

Sveriges landstingspolitiker får miljonbelopp utbetalda i pensionsersättningar. I Jämtlands län finns 40-årige Thomas Andersson (C) som är Sveriges yngsta före detta landstingspolitiker. Om han vill kan han få ut 1,6 miljoner kronor fram till 2037.

Thomas Andersson berättar att han omfattas av gamla regler som nu håller på att ändras.

I dagsläget får han ut nästan 5 700 kronor i månaden i så kallad visstidspension, något han kan göra i 25 år om han skulle vilja.

-Det är klart det här sticker i ögonen på en del medborgare men man får ta väldigt mycket ansvar som politiker och även väldigt mycket stryk i vissa uppdrag. Då ska man väl även kunna ha ersättningar som villkorar att vem som helst kan gå in och ta uppdraget.  Det är fritt fram för alla att ställa upp. Det säger Thomas Andersson i en kommentar till SVT Mittnytt.

Det är SVT nyheter som gjort granskningen. I Västernorrlands län landsting hade Benny Eriksson tidigare politiska uppdrag och han är en av dom som får ut högst ersättning i landet med över 30 000 kronor varje månad. Men det här är något Benny Eriksson vägrar uttala sig om. En del politiker kan ha visstidspensionen fram till de fyller 67 år, men vanligast är det till och med månaden före de fyller 65 år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.