42 miljoner till kulturen

Uppdaterad
Publicerad

Landstinget i Västernorrland fördelar 42,1 miljoner kronor till regional kultur. Samtidigt får man 640 000 kronor mindre statliga medel att fördela till regional kulturverksamhet i år än föregående år.

Anledningen till det är att staten genom statsbudgeten för 2015 sänkte bidragen inom kultursamverkansmodellen med 1,5 procent för i år. För landstinget i Västernorrland innebär det över en halv miljon mindre i bidrag. Men för 2015 har emellertid landstinget också fattat beslut om att utöka kulturanslaget med 2 procent. Med det vill man i viss mån kompensera det mindre statliga bidraget.

– Västernorrlands nya kulturplan började gälla från 1 januari 2015. Det är en ambitiös och engagerande kulturplan där en rad utvecklingsområden och projekt beskrivs. För att inte tappa fart i detta framåtsyftande arbete är det viktigt att kompensera minskade statliga anslag, säger kulturchef Märta Molin.

Scenkonst

Vid landstingsstyrelsens sammanträde den 25 mars då man beslutade om de 42,1 miljonerna till kulturverksamheter i Västernorrland, tog man också hänsyn till de ändrade pensionsreglerna för scenkonstområdet. Det innebär att cirka 1 miljon kronor frigörs inom ramen för det statliga anslaget till Scenkonst Västernorrland Ab för 2015.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.