5i12-rörelsen – för 25e året

Uppdaterad
Publicerad

Högtidlighålls i riksdagen och i EU-parlamentet i Bryssel.

Idag är det 25-år sedan femitolvrörelsen startade i Härnösand. En rörelse mot rasism som har fått uppmärksamhet över hela världen. Men det började med att några ungdomar fick nog av främlingshatet.

Rörelsen växte

1988 startas 5i12. Det börjar med torgmöten varje söndag klockan fem minuter i tolv. Rörelsen växer och den femte december samma år blir rörelsens officiella datum.

Det var när Härnösand börjar ta emot flyktingar i mitten av åttiotalet som motsättningarna uppstod. Många unga i staden uppskattar inte konkurrensen och rasisterna talar öppet om sitt hat.

En av dem som engagerar sig är sjuttonåriga Sara Wallin som också inleder ett förhållande med en eritriansk flykting.

Spänt i Härnösand

En natt mördar flyktingen Sara och hennes väninna i ett svartsjukedrama.

Reaktionen i Härnösand kommer direkt. Brandbomber kastas mot flyktingförläggningen. Kors brinner och polisen står handfallen. Flyktingar uppmanas av polisen att hålla sig inomhus.

Det är nu Saras pappa Stig Wallin skulle kunna reagerat annorlunda. Vad hade hänt om hans reaktion varit den naturliga för en förälder som förlorat sitt barn?

5i12 blev hans kall

Istället fortsätter han kampen med 5i12 och det ska bli hans kall i de följande tjugo åren.

Exakt ett år senare avlider Stig Wallin – den femte i tolfte 2009. Men fortfarande firas 5i12 på många platser i Sverige, bland annat i sveriges riksdag men även i EU-parlamentet i Bryssel.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.