Ola Lindström, hivsmittad och aktiv inom Noaks Ark i Sundsvall och Robert Bylund, RFSL

Aids en ”snackis” igen

Uppdaterad
Publicerad

Under lång tid var aids-  och hiv-frågan borta, försvunnen ur samhällsdebatten. Tills nu. 

Jonas Gardells romantrilogi och tv-serie ”Torka aldrig tårar utan handskar” har gjort frågan rykande aktuell igen.

Mittnytt har träffat Ola Lindström, själv hivsmittad och aktiv inom stödföreningen Noaks Ark i Sundsvall och Robert Bylund, RFSL i Sundsvall för att prata om deras känslor och reaktioner efter Gardells serie.

Det skulle ta 30 år innan aids i Sverige fick sin berättelse -  i början av 80-talet konstaterades aids för första gången, och under de närmaste åren skulle allt fler insjukna, och det skulle ske med en rasande hastighet. 

Det kallades ”Bögpesten” och satte skräck i människor under 80-talet. Under det sena 70-talet hade de homosexuella för första gången klivit ut ur garderoberna på bred front och disco- och gaykulturen satte agendan i storstädernas nöjesliv.

Så sent som 1979 slutade Socialstyrelsen att klassa  homosexualitet som en sjukdom.

När de första fallen av aids konstaterades hade ingen någon aning om att man stod inför en av de största pandemierna någonsin i världen – under de följande 30 åren skulle över 30 miljoner människor dö av sjukdomen.

Inte minst det sätt sjukdomen tog sig uttryck skrämde – ett virus som helt slog ut immunförsvaret och gjorde att minsta förkylning kunde innebära döden.

Att en ovanlig cancerform, Karposis sarkom, drabbade många smittade gjorde saken än värre.

Ungefär lika många har sedan början av 80-talet smittats av viruset, hiv – human immunbristvirus. I dag kan smittan hållas i schack med hjälp av bromsmediciner. Det är fortfarande en obotlig sjukdom, men tack vare bromsmedicinerna kan många i dag leva ett normalt liv.

Det tog 30 år innan historien skrevs, men effekten har blivit påtaglig. 1,2 miljoner såg varje avsnitt i serien och måndagen den 29 oktober visar Sveriges Television den nyproducerade dokumentären ”Smittan” – med unikt arkivmaterial och med berättelser med de som var med när aids kom till landet.

”Torka aldrig tårar utan handskar”  har gjort aids/hiv-frågan till en ”snackis” bland människor igen, det säger Ola Lindström, själv hivsmittad och verksam inom stödorganisationen Noaks Ark i Sundsvall och Robert Bylund, ordförande i RFSL, Riksförbundet för (bland andra) homosexuellas rättigheter.

Vi träffade Ola och Robert för att prata om deras känslor och reaktioner efter tv-serien  -  och vad den kommer att få för betydelse. 

Dokumentären ”Smittad” i Sveriges Television

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.