• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Södertälje i Södertälje kommun, Stockholms län. Det brinner i en industrilokal med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm.

Quickåklagaren slår tillbaka

Uppdaterad
Publicerad

Han är huvudrollsinnehavare i det som kallats ”Sveriges största rättsskandal” – turerna kring massmördaren som avslöjades som mytoman, Tomas Quick. Han erkände 29 mord, dömdes för åtta av dessa men har senare frikänts från samtliga. Nu ger den hårt kritiserade åklagaren, Christer van der Kwast sin bild och sin version av hela affären.

Han är av de personer evigt är förknippade med det som kommit att kallas den största skandalen genom tiderna inom svenskt rättsväsende – den 20 år långa rättsliga processen kring Tomas Quick, numera Sture Bergwall.

Starkt kritisk

Nu slår förre Quickåklagaren Christer van der Kwast tillbaka i boken ”Bortom rimligt tvivel”. Boken ges ut den 21 januari, och van der Kwast är starkt kritisk till både massmedias roll och hur rättssystemet hanterat hela den resningsprocess som friat Tomas Quick, numera Sture Bergwall, från de åtta morddomarna.

Fallet Thomas Quick

Han skriver att han inser att han riskerar att betecknas som en rättshaverist som är ute på en personlig vendetta, men att detta är en risk han är beredd att ta. Men i och med boken sätter han också punkt för sin del i Quick/Bergwall-affären.

Eller, som han själv väljer att formulera saken; ”I rest my case”.

Dömd och friad

Det är väl knappast en särskilt avancerad gissning att boken kommer att bli både hett omdebatterad och rejält ifrågasatt.

Quick har erkänt minst 29 mord – tre av dessa skulle ha skett i Sundsvalltrakten.

Förutom det välkända Johan Asplund fallet, som han både fällts och blivit friad ifrån, erkände han även morden på Olle Högbom 1983 och Reine Svensson i början av 70-talet.

Efter att Quick i början av 1993 under ett terapisamtal erkänner mordet på 11-årige sundsvallspojken Johan Asplund utses van der Kwast att leda utredningen. Till förhörsledare utses kriminalinspektör Seppo Penttinen vid sundsvallspolisen. Duon kommer sedan att leda alla mordutredningar som rör Quick.

Granskades av Råstam

Quick kom att dömas för åtta mord, men har under senare år blivit friad från samtliga.

Det var i intervjuer med den nu avlidne SVT-journalisten Hannes Råstam som Quick/Bergwall började ta tillbaka sina tidigare erkännanden.

Fullproppad av tung psykofarmaka och riden av svår ångest ska han fört utredare, åklagare och terapeuter bakom ljuset.

Han ska med andra ord ljugit sig till samtliga morddomar. 

Av Sveriges, och kanske Europas, värste seriemördare genom tiderna återstod bara en neddrogad mytoman.

Kritiserar resningsprocesser

Råstams granskning av fallet var en starkt bidragande orsak till att Quick/Bergwall kom att beviljas resning för tidigare morddomar.

Efter att ha tillbringat större delen av sitt vuxna liv på olika institutioner, främst på den Rättspsykitriska kliniken i Säter, lever numera Sture Bergwall i frihet i jämtländska Undersåker.

van der Kwast menar att rättsväsendet fallerade rejält i samband med dessa resningsprocesser.

”Kanske finns det tid nu att fundera över om det är rimligt att en dömd seriemördare går fri – på det sätt som skett – utan att man först gör en ordentlig ny prövning i domstol av skuldfrågan”, skriver han.

”Min personliga åsikt är att rättsväsendet inte höll måttet när Bergwall beviljades resning och frikändes. En så allvarlig sak som grova och sadistiska mord ska inte kunna viftas bort så här enkelt.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fallet Thomas Quick

Mer i ämnet